Bine ati venit la Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic
Contact
Adresa: Str. Constantin Daicoviciu, nr. 15, Bloc Turn, et.II, sala 207
Cluj-Napoca, 400020, România
Telefon: 0264-401348
Orar: 09.00-11.00 (luni-joi)
Locația Baia Mare
Adresa: Str. Victoriei, nr. 76, Etaj II, Sala 36
Baia Mare, 430072, România
Telefon: 0264-202961
Orar: 13.00-15.00 (luni-vineri)
Anunturi
Arhiva anunturi
Evenimente viitoare
Formare continuă
Formarea continuă a cadrelor didactice cuprinde dezvoltarea profesională și evoluția în carieră conform art. 242, alin. (1) din Legea Educației Naționale nr. 1/1011, cu modificările și completările ulterioare.
Evoluția în cariera didactică se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I, examene de certificare a diferitelor niveluri de competență didactică.
Formarea continuă reprezintă atât un drept, cât și o obligație, potrivit legislației în vigoare.
Programele de formare continuă oferite de DSPP Cluj-Napoca și Baia Mare din cadrul UTCN asigură actualizarea și dezvoltarea competențelor personalului didactic, inclusiv dobândirea de noi competențe, în funcție de evoluțiile din planul nevoilor de educație și al curriculum-ului educațional, precum și în funcție de exigențele privind adaptarea competențelor personalului didactic la schimbările din structurile/procesele de educație
Programe de formare continuă acreditate de Ministerul Educației (OME 6049/19.08.2024)
1. Intervenții psihopedagogice pentru un parenting eficient
2. Abordări strategice inovatoare în managementul grupei/ clasei
Gradul II didactic
Acordarea gradului didactic II semnifică dobândirea de către cadrul didactic a unui plus de profesionalizare, confirmat prin rezultatele obţinute la probe special concepute pentru a pune în evidenţă valoarea adăugată achiziţionată în intervalul parcurs de la obţinerea definitivării în învăţământ.
PRECIZĂRI PRIVIND EXAMENUL DE GRAD II, SESIUNEA AUGUST 2023
LISTA SPECIALIZĂRILOR PENTRU CARE DSPP BAIA MARE ORGANIZEAZĂ PERFECȚIONARE PRIN GRADUL DIDACTIC I ȘI GRADUL DIDACTIC II
- Limba și literatura română
- Limba și literatura engleză
- Limba și literatura franceză
- Arte plastice
- Filosofie
- Matematică
- Informatică
- Biologie
- Chimie
- Fizică
- Ingineria produselor alimentare
- Controlul și expertiza produselor alimentare
- Calculatoare
- Electromecanică
- Electronică aplicată
- Inginerie economică în domeniul mecanic
- Ingineria și protecția mediului în industrie
- Tehnologia construcțiilor de mașini
- Învățământ primar
- Învățământ preșcolar
Gradul I didactic
Procedura de organizare şi desfăşurare a colocviului de admitere la gradul didactic I se desfășoară conform OM 5561/2011 cu modificarile si completarile ulterioare.
Candidaţii vor fi examinaţi din următoarele domenii:
1. Domeniul corespunzător temei lucrării metodico-ştiinţifice
Verificarea unor aspecte precum: rigurozitatea şi precizia delimitării temei, importanţa teoretică şi practică a temei alese, actualitatea şi oportunitatea bibliografiei selective propuse în raport cu tema, consemnarea corectă a acesteia, integrarea temei în domeniul mai larg teoretico-metodologic şi practic-acţional, conţinutul semnificativ al unora dintre lucrările menţionate în bibliografie, cunoaşterea specifică a principalelor probleme ce vor fi abordate în tratarea lucrării etc.
2. Metodologia specifică cercetării ştiinţifice, psiho-pedagogice şi metodice pe care o implică elaborarea lucrării.
Examinarea aspectelor referitoare la: ipoteza (ipotezele) de lucru, specificul investigării pe care intenţionează să o realizeze (sau pe care a iniţiat-o deja) candidatul, metodologia de explorare propusă, preocupările şi intenţiile referitoare la realizarea lucrării, experienţa personal acumulată de candidat în domeniul temei, modalităţile de valorificare a acesteia în elaborarea lucrării etc.
3. Domeniul proiectării pedagogice proprii specialităţii respective cu referire special la conceperea, realizarea, evaluarea şi reglarea-autoreglarea activităţii de predare-învăţare specific temei propuse.
Examinarea va urmări cu prioritate verificarea capacităţii candidaţilor de a sesiza şi soluţiona implicaţiile pedagogice-practice ale temei de specialitate tratate.
Evaluarea candidaţilor se va realiza prin “admis” sau “respins”.
Elaborarea lucrărilor metodico-ştiinţifice se va realiza în intervalul de timp de după colocviu și până în data de 31 august a anului următor, sub îndrumarea conducătorului ştiinţific. Criterii de elaborare şi evaluare a lucrării metodico-ştiinţifice se găsesc în Anexa 13/ OM 5561/2011
CONDITII DE ÎNSCRIERE ȘI DEPUNEREA LUCRĂRII DE GRAD I